Ďalšia basa pochovaná...

17.02.2010 Prešov

Smiech, pesničky. . . “Bohača mame, ta sebe ho nedame bo i my še pri nim dobre mame, vyštudoval pravo, pozna zakonniky je lepši jak hociktory z Ameriky“. . . nuž aj takéto vinšovačky primátorovi mesta sa ozývali z ...
Smiech, pesničky... “Bohača mame, ta sebe ho nedame bo i my še pri nim dobre mame, vyštudoval pravo, pozna zakonniky je lepši jak hociktory z Ameriky“...nuž aj takéto vinšovačky primátorovi mesta sa ozývali z reproduktorov na veľkom pódiu. Prešovčania boli opäť svedkami fašiangového diania a to symbolicky, práve v posledný fašiangový deň.
Aj tento rok pripravil Odbor školstva, kultúry a športu na Hlavnej ulici podujatie s veľavravným názvom \"Fašiangovanie\". Mesto Prešov si ctí tradície a táto patrí skutočne k tým najzábavnejším. Tento rok sa na pešej zóne predstavilo v slávnostnom sprievode 13 folklórnych i umeleckých súborov zo širokého okolia Prešova. Kedysi boli fašiangovým zvykom vinšovačky pre panovníkov mesta. Ten náš, terajší, stál s úsmevom pred bránami radnice s krojovanými dievčinami ktoré odmeňovali všetkých vinšovníkov dobrotami z plných košíkov. Petroviansky súbor Jožka Príhodu doniesol prvému mužovi mesta aj zabíjačkovú misu. „Nebudze to zadarmo, ale za karton pálenky“ zaznelo vo veršovačke od odovzdávajúcej členky, ktorá primátora následne aj poriadne vytancovala. Súčasťou pestrého programu boli malí aj veľkí a na pešej zóne sa razom zbehlo množstvo zvedavcov. Zrejme staré zaužívané prirovnanie „ako mucha na med“ raz nahradí „ako Prešovčan na hudbu“.
Veselé ukončenie fašiangov bolo sprevádzané aj vystúpením vranovského chodúľového divadla, ktoré bavilo prizerajúcich sa a občas aj nechtiac účinkujúcich počas celej akcie. Tú ukončilo až okolo šiestej podvečer taktiež tradičné pochovávanie basy. „Dosť bolo srandy, začína sa pôst“, povedal v závere akcie primátor P. Hagyari.

Autor: I. Adamová
 

Vyberte región